Ofte forbinder vi stress med overbelastning på jobbet, men det kan også skyldes dårlige relationer til kolleger, eller måske direkte mobning på arbejdspladsen. Stress kan imidlertid også knytte sig til svære forhold i familien, med børn eller partner. Noget, vi måske ikke tænker over er, at stress også kan forårsages af det at miste, at blive forladt, at blive alvorligt syg eller andre situationer, hvor ens almindelige beredskab til at håndtere forandringer og pres bliver overbelastet.
Stress har både psykiske og fysiske konsekvenser, og kan resultere i alvorlige tilstande, fra hjerte-kar-sygdomme til depression.
Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du har symptomer på stress:
Har du svært ved at koncentrere dig?
Har du fået svært ved at huske?
Sover du dårligt om natten, og vågner om morgenen, træt og uoplagt?
Har du nedsat humør, hovedpine og ondt i maven?
Har du tankemylder og hjertebanken?
Er du ikke længere i stand til at fornemme hvad kroppen fortæller dig?
Lider du af stress vil psykoterapi kunne hjælpe dig:
Du vil få hjælp til at arbejde med “her og nu” problemerne: Hvad er det, der har givet dig stress? Hvordan kan du arbejde med dine reaktioner på den stressede situation? Hvordan kan du få indflydelse på det, der har givet dig stress? For at give dig en mere balanceret hverdag kan vi bl.a. arbejde med mindfulness, som virker i forhold til mange af de forstyrrende stress-symptomer.
Det er ikke unormalt, at ens selvværd lider skade ved stress. Måske har du mistet selvværd ved utallige forsøg på at klare presset, uden at det er lykkes? Når vi arbejder med din stress, vil jeg derfor også støtte dig i at blive mere bevidst og bedre rustet til at sætte grænser, lade andre hjælpe dig eller imødegå fremtidigt pres så du bliver i stand til at tage stress i opløbet.